Juhlalounas kauriin fileestä

Norjalainen Gastromat maustesuola on monikäyttöisyydeltään huippuluokkaa. Gastromat on varma maustevalinta, valitsitpa raaka-aineeksi possua, nautaa, kalaa tai vaikkapa riistaa. Juhlavamman kaurisfileen, paahdettujen Lapin puikulaperunoiden, tankoparsan ja palsternakkapyreen kokonaisuus on herkullinen elämys - hyvällä maulla.

Paahdettu Lapin puikulaperuna (4:lle)

400 g Lapin puikulaperunaa

1 tl suolaa keitinveteen

öljyä friteeraamiseen

1 tl Gastromat®️ norjalainen maustesuola

Valmistus:

Pese Lapin puikulaperunat

Keitä perunoita kattilassa lähes kypsiksi, lisää keitinveteen suola.

Jäähdytä perunat kylmällä vedellä.

Halkaise perunat pituussuunnassa kahtia.

Friteeraa perunanpuolikkaat rasvakeittimessä tai kattilassa kauniin värisiksi. Mausta valmiit perunat norjalaisella Gastromat®️ maustesuolalla.


Palsternakkapyre (4:lle)

n. 400 g palsternakka

n. 0,5 dl ruokakerma

1 tl suola (keitinveteen)

1 tl Gastromat®️ norjalainen maustesuola

1 rkl tummaa siirappia

n. 50 g voita

Valmistus:

Kuori ja paloittele palsternakka kattilaan ja keitä se kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.

Ota keitinliemi talteen.

Hienonna palsternakka sauvasekoittimella tai blenderillä tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon Gastromat®️ norjalainen maustesuola, siirappi ja voi. Ohenna ruokakermalla halutun paksuiseksi. Halutessasi voit ohentaa pyreen myös keitinliemellä.

Kauriin file (voit käyttää esim. nautaa, hirveä tai muuta riistaa myös. 

Hiero fileen pintaan runsaasti Norjalaista Gastromat®️ maustesuolaa.

Kuumenna pannu ja paista filettä kauttaaltaan pannulla voissa muutama minuutti. Tavoite on jättää file mediumiksi

Tankoparsa

2 tankoa per ruokailija

Voita tai öljyä paistamiseen

Gastromat®️ norjalainen maustesuola

Valmistus:

Kuori tankoparsat ja leikkaa n. 1 cm:n mittainen pätkä kantaa pois.

Kuullota tankoparsaa pannulla siten, että parsa pehmenee ja saa kauniin värin. Ripottele pinnalle Norjalaista Gastromat®️ maustesuolaa.

Hirven demiclase eli kastikepohja

Hirven luita

Juureksia (porkkanaa, naurista, lanttua, sipulia)

Pari herkkusientä

n. 10 kpl kokonaisia maustepippureita

2-3 kpl laakerinlehteä

1 tl timjamia

Maizena

Gastromat®️ norjalainen maustesuola

Valmistus:

Paahda hirvenluita ja juureksia sekä sieniä uunissa 225 asteessa puolisen tuntia.

Laita paahdetut luut ja kasvikset kattilaan ja lisää vettä siten, että ainekset peittyvät. Keitä hiljaisella lämmöllä vuorokauden verran. Kuori verivaahto keitoksen pinnalta. Lisäile tarvittaessa kattilaan vettä.

Siivilöi liemi. Liemen voi pakastaa sopivan kokoisiksi annoksiksi pakastimeen.

Liemestä voit keittää herkullisen kastikkeen. Suurusta kastike Maizenalla ja mausta makusi mukaan norjalaisella Gastromat®️ maustesuolalla.