”Suosittu tuote oli pakko saada tänne” – rakennusinsinööri toi Norjan suosituimman maustetuotteen Suomeen
Sympaattisen munkkihahmon koristamat vihreänsävyiset maustepurkit ovat ilmestyneet Suomessa jo lähes sadan kaupan hyllyille. Kyseessä on norjalainen Gastromat-maustesuola, jonka historia yltää 1960-luvulle.
Toni Helin on valkeakoskelaislähtöinen rakennusinsinööri, joka oli yli 20 vuotta odottanut, että
nuoruudestaan saakka tuttu Gastromat-maustesuola rantautuisi Suomeen. Gastromat oli päätynyt
Tonin perheeseen valkeakoskelaisen eläkeläisyhdistyksen Norjan retkeltä ja siitä tuli välittömästi
perheen uusi suosikki.
Hyppy tuntemattomaan vanhan tutun kanssa
Suhdanteet ja työtilanne rakennusalalla näyttivät heikentyvän vuoden 2022 loppupuolella, jolloin
työmaainsinöörin tehtäviä tehnyt Helin mietti lomautusilmoituksen saatuaan alakuloisena, kuinka
tästä eteenpäin. Mielessä alkoi kyteä yrittäjyys, jolloin voisi itse vaikuttaa omaan työhönsä ja
menestykseensä olematta riippuvainen työnantajista.
"Tämä toisi mielenrauhaa", Helin tuumi ja mieleen nousi vanha tuttu Gastromat-maustesuola, jota
vieläkään ei mikään taho ollut tuonut Suomeen.
Pari yötä mietittyään Helin soitti tukisanalistan turvin englantia vääntäen Gastromatin valmistajalle ja
kertoi, että hän haluaisi neuvotella Gastromatin maahantuonnista Suomeen. Rattaat lähtivät tämän
puhelun jälkeen nopeasti pyörimään. Helin alkoi selvittää yrityksen perustamiskuvioita, perehtyä
elintarvikelainsäädäntöön, tullaukseen, tukkukauppaan, markkinointiin ja siihen, kuinka uusi tuote
kauppojen hyllyille saataisiin.
"Lähdin aivan tyhjästä, täysin kylmiltäni tutkimaan itselleni vierasta alaa. Neuvoja ja opastusta sain
Hämeen Uusyrityskeskuksen Marko Ahtiaiselta, joka Gastromatia maistettuaan ja tuotteen
potentiaalin ymmärrettyään totesi, että ei muuta kuin täysillä eteenpäin", Helin kertoo.
Yhteydenotto Norjaan konkretisoi yrityksen perustamisen
Jo helmikuun alussa 2023 oli aika matkustaa Norjaan tarkempiin neuvotteluihin. Norjalaisten kanssa
saavutettiin yhdessä päivässä yhteisymmärrys ja esisopimus. Maaliskuussa Helin perusti Valmustia
Oy:n ja norjalaisten kanssa viimeisteltiin sopimukset. Tämän jälkeen suunniteltiin yhdessä
norjalaisten kanssa purkin etiketti Suomen markkinoita varten. Vaikka sovittuja kauppoja ei ollut kuin
muutaman hassun laatikon verran, saapui ensimmäinen kuormalavallinen, lähes 3000 Gastromat-
purkkia, Hämeenlinnaan toukokuun 2023 lopulla.
Ensimmäisen kaupan, valkeakoskelaisen K-Market Vanhakylän hyllyllä tuote nähtiin 31.5.2023. Tästä
alkoi Suomen valloitus. Tällä hetkellä Gastromatia löytää useammasta kuin joka viidennestä maan K-
Citymarketista ja yhteensä lähes 100 kaupan valikoimista Helsingistä pohjoisimpaan Lappiin ja
Turusta Imatralle.
Gastromat löytyy kuuden hämeenlinnalaisen kaupan hyllystä
Hämeessä herättiin hieman hitaammin. Kotikaupungissa ensimmäisiä kauppoja oli haasteellista
houkutella lähtemään kokeilemaan. Kuitenkin ahkera markkinointi sosiaalisessa mediassa,
maistiaistilaisuudet ja Pirkanmaan puolelta saadut tulokset saivat muutamat kauppiaat kokeilemaan
ja nyt Gastromat löytyykin jo kuuden hämeenlinnalaisen kaupan valikoimista ja naapurikunnistakin.
Vakiintuneiden hyvän maun ystävien määrä kasvaa jatkuvasti.
"Tulevaisuudessa katsotaan, laajennetaanko tuotevalikoimaa. Nyt keskitytään Gastromat-
maustesuolan tunnetuksi tekemiseen, sillä hyvä maku kuuluu kaikille", Helin toteaa.
Gastromat maustesuola on Norjan myydyin maustetuote
Gastromat maustesuola on Norjan myydyin maustetuote liki miljoonan purkin vuosittaisella
menekillään. Gastromatin suosion salaisuus on sen omintakeinen herkullinen maku, joka syntyy
valmistusprosessissa, jossa tuoreet raaka-aineet paahtuvat ja karamellisoituvat.
Monikäyttöisyys on omaa luokkaansa, Gastromat sopii lähes kaikelle ruoalle. Muita positiivisia
ominaisuuksia ovat kohtuullinen suolapitoisuus, palmuöljyttömyys ja
paakkuntumisenestoaineettomuus sekä se, että Gastromatin tehdas käyttää vain uusiutuvista
energialähteistä peräisin olevaa sähköä.
LISÄTIEDOT:
045 175 9890
info@valmustia.fi